Mii de sălăjeni – vaccinaţi împotriva gripei

 

Deşi a debutat abia la jumătatea lunii noiembrie, cu întârziere faţă de cum era programat, campania de vaccinare antigripală derulată de Ministerul Sănătăţii a prezentat interes în rândul sălăjenilor. De la data respectivă şi până în prezent, peste 8.000 de persoane au fost imunizate gratuit împotriva gripei sezoniere, cei mai preocupaţi în a se feri de respectiva boală fiind vârstnicii. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că din cei totalul de 8.040 de sălăjeni care au fost vaccinaţi, 3.808 sunt persoane cu vârste peste 64 de ani. Alte 2.745 de doze de vaccin au fost administrate bolnavilor cronici cuprinşi în intervalul de vârstă 6-64 de ani, în timp ce din rândul personalului medical au fost vaccinate 1.069 de persoane. De asemenea, 402 doze de vaccin au fost folosite pentru imunizarea antigripală a rezidenţilor din centre de ocrotire socială.

Deşi în acest sezon rece femeile însărcinate beneficiază de imunizare gratuită împotriva gripei sezoniere, abia 16 gravide din întreg judeţul s-au prezentat la medicii de familie pentru a cere să fie vaccinate, a declarat directorul DSP Sălaj.

În total, în această iarnă, pentru derularea campaniei de vaccinare antigripală, judeţului i-au fost alocate 17.100 doze de vaccin, din care 8.800 în prima tranşă, iar restul ulterior.

Potrivit Ligiei Marincaş, în această iarnă au prioritate la vaccinare gravidele, bolnavii cronici cu vârste între şase luni şi 64 de ani, medicii, personalul auxiliar şi cadrele sanitare din spitale şi unităţi ambulatorii, salariaţii din instituţiile de ocrotire socială, persoanele instituţionalizate în centre de ocrotire socială, bolnavii îngrijiţi la domiciliu şi care prezintă risc de îmbolnăvire. Campania de vaccinare antigripală se derulează, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Directorul DSP Sălaj a declarat că, nici în acest sezon rece şi nici iarna trecută nu a fost înregistrat niciun caz de gripă în rândul sălăjenilor.

 Se investeşte în Institutul Cantacuzino

 Pentru derularea campaniei de vaccinare în această iarnă, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat vaccinuri produse în străinătate, întrucât Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino a încetat producerea de vaccinuri anul trcut, din cauza unor probleme depistate aici. Totuşi, în acest an, autorităţile centrale intenţionează să investească 8 milioane de lei pentru efectuarea de reabilitări la Cantacuzino. “În proiectul de buget, am alocat o sumă importantă pentru finalizarea lucrărilor de investiţie începute la institut. Conducerea unităţii m-a asigurat că, în 6 luni, cu aceşti bani, va avea posibilitatea să finalizeze lucrările restante pentru linia de fiolaj şi dobândirea GMP ”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu.

Potrivit ministrului, tot pentru institut, se vor aloca suplimentar, aproximativ 2 milioane de lei, pentru preluarea unei secţii de vaccinuri de la Iaşi. “Secţia este în prezent nefuncţională. Analizăm posibilitatea de a transfera această secţie la Bucureşti, astfel încât institutul să devină independent în producţia principalelor tipuri de vaccinuri şi să înceapă exportul”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii îşi propune să achiziţioneze 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, iar dacă linia de producţie de la Institutul Cantacuzino va fi funcţională, există posibilitatea ca aceste produse să fie achiziţionate mai ieftin decât preţul pieţei.

 Gripa se apropie de România

 Reprezentanţii Institutului Cantacuzino spun că, în februarie, România va fi lovită de un val de gripă. În străinătate, au fost raportate deja astfel de cazuri în Franța, Danemarca, Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, unde s-au înregistrat şi foarte multe decese. „Aşteptăm ca în două, trei săptămâni să apară şi în zona ţării noastre o evoluţie epidemică. Va fi epidemie de gripă care va însemna bolnavi izolaţi la domiciliu, internări în spital, solicitări la ambulanţă, consum mare de medicamente”, a spus pentru presa centrală Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Gripă Institutul Cantacuzino.

 Complicațiile gripei pot duce și la decese. Boala se răspândeşte cel mai uşor în spaţiile aglomerate – mijloace de transport în comun, școli, spitale. Ultima pandemie de gripă a fost înregistrată în iarna din 2009-2010, sezonul 2011-2012 fiind blând în ceea ce priveşte această boală.

 

 

 

One Thought to “Mii de sălăjeni – vaccinaţi împotriva gripei”

  1. Anonim

    vaccinele antigripale de la medicii de famile se fac numai la prietenii medicilor de familie nu la cei care ar fi indreptatiti sa le primeasca

Leave a Comment